3 Tips om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen!

3 Tips om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen!

Door: Vestal | 10 februari 2021 | Reacties (0)
Tags: Nieuws, Wonen, Wooninspiratie

Vocht- en schimmelproblemen ontstaan vaak door een hoge vochtigheid in ruimtes. Schimmels zijn groepen die bestaan uit zeer kleine organismen. Ze komen voor in allerlei kleuren en vormen. Schimmels ontstaan vaak door vochtproblemen. Ze groeien namelijk sneller in een  warme en vochtige omgeving met weinig ventilatie.

Hoe herken ik vocht in mijn woning?
Schimmels zijn vaak te ruiken en te zien. Ze zorgen allereerst voor een muffe lucht. Daarnaast zijn ze te herkennen door de volgende zaken:

  • Vochtplekken;
  • Loslatend behang of verf;
  • Zichtbare schimmelplekken;
  • Rottend hout;
  • Condens op de ramen.

Hoe kan ik vocht- en schimmelproblemen voorkomen?

Tip 1: Begin met het ventileren en luchten van de ruimtes.
Door ramen en ventilatieroosters te openen en ventilatiesystemen in te schakelen, wordt de lucht in uw woning regelmatig ververst. Ventileer ook extra als er veel mensen in huis zijn.  

Tip 2: Ga verspreiding van vocht tegen.
Goed ventileren tijdens koken en douchen is belangrijk, omdat juist dan veel vocht vrijkomt. Zet in de keuken en badkamer het raam of rooster open en zet het afzuigsysteem aan. Doe dit minimaal tot één uur na het koken/douchen. Tip: maak de filters van het afzuigsysteem eens per halfjaar schoon. Houd de deuren van de keuken en badkamer dicht wanneer u kookt of doucht. Zo verspreidt het vocht zich niet in de woning. Maak na het douchen de wanden en de vloer droog, bijvoorbeeld met een raamwisser.

Tip 3: Verwarmen van de woning.
Verwarm uw huis goed en gelijkmatig. Dat geldt ook voor de slaapkamers. Temperaturen tussen de 18⁰C en de 20⁰C overdag zijn optimaal. Laat uw huis ’s nachts niet te veel afkoelen, in ieder geval niet lager dan 15⁰C. Wanneer het te koud wordt in huis, kan condensatie optreden, wat schimmel kan veroorzaken.