Alles wat je als huurder moet weten over huurtoeslag

Alles wat je als huurder moet weten over huurtoeslag

Door: Vestal VGM | 21 april 2020 | Reacties (0)
Tags: Huren, Kloekhorststraat, Wonen

Wist jij dat je in veel gevallen huurtoeslag kan aanvragen? Wanneer mag je dit doen? En wanneer heb je recht op huurtoeslag? Kan je het voor elke woning aanvragen? Vandaag geven wij antwoord op deze vragen.

Inkomen
Sinds 1 januari 2020 is er geen vaste inkomensgrens meer voor het aanvragen van huurtoeslag. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt nu af van de huur van je woning, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden. Het kan dan dus nog steeds dat uw inkomen te hoog is voor huurtoeslag. Als je met meer mensen in een woning woont telt hun inkomen ook mee voor de huurtoeslag. Sommige inkomsten hoeven niet mee te tellen voor de huurtoeslag. Dit gaat dan om bijzonder inkomen zoals: een nabetaling van inkomsten (loon of uitkering) over vorige jaren, een wezenuitkering aan een ander dan de wettelijke vertegenwoordiger, een afkoopsom op grond van de Liquidatiewet ongevallenwetten. Maar ook, een verhoging van uw Waz-, Wajong- of WAO-uitkering voor kosten van oppas en verzorging en een afkoopsom van een klein pensioen tellen niet mee voor de huurtoeslag.

Huurbedrag
Je huur mag niet te hoog zijn om huurtoeslag te mogen aanvragen. In 2020 ligt de grens bij € 737,14 per maand. Tenzij jij of één van je medebewoners onder de 23 jaar is. Dan mag de maximale huur niet hoger zijn dan € 432,51. Behalve als je al een kind hebt. In dat geval mag de maximale huur per maand € 737,14 zijn. Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je 18 jaar of ouder zijn. Tenzij allebei je ouders zijn overleden of als je een kind hebt.

Zelfstandige woonruimte
Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je daarnaast een zelfstandige woonruimte hebben. Dit betekent dat je in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc moet hebben. Toch heb je niet altijd recht op huurtoeslag als je een zelfstandige woonruimte hebt. Voor een woonboot of recreatiewoning kan je helaas geen huurtoeslag aanvragen. Vraag altijd bij de verhuurder na of de woonruimte een zelfstandige woonruimte is en of je recht hebt op huurtoeslag. De Belastingdienst heeft een tool op hun website, waarmee je kan berekenen of je recht hebt op huurtoeslag. In sommige gevallen kan je ook met een onzelfstandige woonruimte in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is mogelijk als je in een studentencomplex woont of als je begeleid of in een groepswoning voor ouderen woont. Vestal heeft een groot aanbod aan woningen die in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Vermogen
Wanneer je huurtoeslag wilt aanvragen mag je vermogen niet te hoog zijn. Iedere bewoner mag op 1 januari 2020 maximaal € 30.846 hebben. Partners mogen samen op 1 januari 2020 maximaal € 61.692 hebben. Wanneer je kinderen onder de 18 jaar zijn wordt hun vermogen niet meegerekend.

Verdere voorwaarden
Er zijn naast de genoemde voorwaarden nog meer voorwaarden:

  • Ten eerste moeten jij en je verhuurder een huurcontract hebben getekend en dit kunnen aantonen.
  • Verder moet je kunnen aantonen dat je elke maand huur betaald, dit kan je met bankafschriften aantonen.
  • Daarnaast moet je in Nederland wonen en ingeschreven staan op je woonadres bij de gemeente.
  • Jij, je medebewoner(s) en/of toeslagenpartner moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

Persoonlijke situatie
Het kan zo zijn dat je door al deze voorwaarden geen recht hebt op huurtoeslag, maar dat je er toch voor in aanmerking kan komen, omdat je een bijzondere persoonlijke situatie hebt. Dit kan zo zijn als je een handicap hebt en nog 23 jaar bent of als je een groot huishouden hebt. Voor alle vragen rondom je persoonlijke situatie kan je terecht bij de Belastingdienst. Zij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Ben je op zoek naar een huurwoning die in aanmerking komt voor huurtoeslag? Of heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Onze vastgoedconsulenten helpen je graag verder.