Is mijn huurwoning energiezuinig?

Is mijn huurwoning energiezuinig?

Door: Vestal | 3 maart 2020 | Reacties (0)
Tags: Huren, Nieuws, Wonen

Wanneer je een woning gaat huren, is het voor een inschatting van je maandelijkse lasten van groot belang om te kijken hoe energiezuinig de woning is. Niet elke woning is namelijk energiezuinig, waardoor de maandelijkse energielasten nogal kunnen verschillen. Ben jij op zoek naar een huurwoning? Dan mag je deze blog niet missen, zodat jij een energiezuinige woning kunt vinden. Vestal helpt je hier graag mee.

Hoe wordt bepaald of een woning energiezuinig is?

Het bouwjaar van een woning is een belangrijke factor die bepaalt hoe energiezuinig een woning is. Over het algemeen geldt de regel, hoe jonger de woning hoe energiezuiniger de woning is. Kijk maar eens naar de nieuwbouwwoningen van tegenwoordig. Deze zijn allemaal energiezuinig, gasloos en/of voorzien van zonnepanelen. Aan het energielabel kun je zien hoe energiezuinig een woning is. Dit label is zowel voor koop- als voor huurwoningen verplicht. Dit label wordt onder andere gebaseerd op het bouwjaar, omvang en het type woning. De isolatiewerkzaamheden worden in het voorlopige energielabel nog niet meegenomen, maar in het definitieve label wel.  Let goed op, want er zitten grote verschillen tussen de energiekosten per label. Zo kost een gemiddelde hoekhuis met een energielabel E het eerste jaar zo’n 1180 euro meer aan energiekosten dan hetzelfde huis met energielabel A.

Per bouwjaar uitgelicht 

Is de woning gebouwd voor 1920? Dan is de kans groot dat de woning nog geen spouwmuurisolatie heeft. Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, ook wel de spouw genoemd, opgevuld met isolatiemateriaal. Deze isolatie voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, wat leidt tot een lagere energierekening. Woningen ouder dan 1920 hebben over het algemeen een energielabel G.

Is het huis gebouwd vóór 1976? Dan is de kans aanwezig dat de woning niet of nauwelijks geïsoleerd is. Er zijn een aantal soorten isolatie mogelijk, onder andere dak-, vloer- en muurisolatie. De woning is waarschijnlijk wel voorzien van matige spouwmuurisolatie, maar andere soorten isolatie kunnen ontbreken. Hierdoor kan het zijn dat de energierekening hoog is. Vraag goed na bij de verhuurmakelaar of er al energiebesparende maatregelen zijn genomen. Het energielabel die voor deze woningen geldt is label E of F.

Is de woning gebouwd tussen 1982 en 1992? Dan is de isolatie alweer een stuk beter. De woning zal waarschijnlijk zijn voorzien van dak-, vloer en/of muurisolatie.
Wanneer de woning na 1992 is gebouwd, dan is de woning goed geïsoleerd en zal dit terug te zien zijn op de energierekening. Deze woningen zullen over het algemeen energielabel C of D hebben.

Is de woning na 2010 gebouwd? Dan is de isolatiewaarde heel hoog. De woning zijn voorzien van goede spouwmuurisolatie, dakisolatie en in veel gevallen driedubbele beglazing, zonnepanelen en hebben energielabel A. Hierdoor zijn de maandelijkse energiekosten erg laag.

Let op: dit is maar een indicatie, het kan altijd zijn dat er later in de woning muur- of dakisolatie is geplaatst of misschien wel dubbele beglazing. Hierdoor is de leefkwaliteit zo optimaal mogelijk gemaakt en blijven de maandelijkse kosten zo laag mogelijk. Vraag de verhuurmakelaar naar de aanpassingen die in de woning zijn gedaan.

Welke punten kun je zelf tijdens een bezichtiging checken?

Tijdens de bezichtiging van een huurwoning kun je zelf ook een aantal punten checken waaruit blijkt hoe energiezuinig de woning is. Allereerst kun je kijken of de woning is voorzien van dubbel glas. Als de woning na 1992 is gebouwd is de kans groot dat dit het geval is. Je kunt zelf aan de binnenkant van een raam zien of er dubbel glas in zit, maar je kunt ook altijd de verhuurmakelaar vragen. Daarnaast kun je zelf zien of een woning is voorzien van zonnepanelen. Is de woning voorzien van vloerverwarming? Dan is de kans groot dat de vloer ook goed geïsoleerd is. Daarnaast kun je tijdens de bezichtiging kijken of de woning een slimme meter heeft. Deze kan je elke maand helpen om energie te besparen. Staat er een oude koelkast of oven in de woning? Dan is de kans groot dat deze apparaten energie-slurpers zijn. Gaat de koelkast mee met de vorige huurder? Zorg dan dat jij een modern apparaat in huis haalt, deze zijn namelijk een stuk zuiniger dan de oude varianten.

Zelf energiebesparende maatregelen nemen?

Wij raden aan om grote energiebesparende maatregelen aan de verhuurder over te laten, maar er zijn zelf ook veel dingen die je kunt doen om energie te besparen in je huurwoning. Doe bijvoorbeeld de verwarming lager als weg gaat, doe de lampen uit wanneer je niet in een ruimte bent en zet apparaten niet op de stand-by stand maar zet ze helemaal uit. Verspil daarnaast minder energie door te wassen op dertig graden, de vaatwasser op het eco programma te draaien en de vriezer regelmatig te ontdooien. Daarnaast kun je ook met een kleine investering radiatorfolie achter de radiotoren plaatsen, tochtstrippen bij ramen en deuren plaatsen of isolerende raamfolie op de ramen. Zo kun jij ervoor zorgen dat je maandelijks minder energiekosten hebt en zorgen we samen voor een beter milieu.

Zoek jij een energiezuinige huurwoning? Vestal VGM beschikt momenteel over een aantal energiezuinige huurwoningen, onder andere in de Abel Tasmantoren en de aan de Kloekhorststraat in Assen. Schrijf je in bij Vestal VGM en word geregistreerd als woningzoeker zodat je kunt reageren op onze energiezuinige huurwoningen.