Kan ik iemand laten bijschrijven op mijn huuradres?

Kan ik iemand laten bijschrijven op mijn huuradres?

Door: Vestal VGM | 18 juni 2020 | Reacties (0)
Tags: Huren, Nieuws

Ga je samenwonen en wil jij of jouw partner medehuurder worden van de woning? Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt je automatisch medehuurder, zodra deze op hetzelfde adres als de hoofdhuurder woont. Maar bij ongehuwde en niet-geregistreerde partners gaat dit niet vanzelf. In deze blog vertellen onze vastgoedconsulenten je hier alles over.

Voorwaarden medehuurder
Wanneer u of uw partner medehuurder wil worden van de woning zal u een verzoek om medehuurderschap moeten indienen bij de verhuurder van de woning. De verhuurder kan vervolgens schriftelijk akkoord geven, waardoor u of uw partner medehuurder van de woning wordt. Gaat de verhuurder niet binnen drie maanden schriftelijk akkoord met je verzoek? Dan kan je een kantonrechter vragen om het medehuurderschap toe te kennen. De rechter bekijkt dan vervolgens of je aan de voorwaarden voor medehuur voldoet.

De volgende voorwaarden zijn van belang om medehuurder te worden:

 • De woning is al minimaal 2 jaar het hoofdverblijf van één van de huurders en daarnaast is er al die tijd een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ met de hoofdhuurder geweest. Dit betekent dat een logé, onderhuurder of pensiongast dus geen medehuurder kan worden;
 • Je kunt zelfstandig de huur betalen;
 • Het is op dit moment niet de bedoeling dat de partner zelf hoofdhuurder wordt. Als de verhuurder dit wel denkt, dan moet hij dit bewijzen;
 • Indien nodig voldoe je aan de eisen om een huisvestingsvergunning voor de woning te krijgen.

Samenwoonverbod
Het kan zijn dat er in het huurcontract een samenwoonverbod opgenomen is. Hierdoor moet de partner toestemming vragen aan de verhuurder om met u te mogen samenwonen. Wanneer het verbod niet redelijk is, kan dit worden aangevochten. Staat in de huurovereenkomst zo’n verbod, maar heeft u of uw partner na twee jaar samenwonen zonder toestemming, gevraagd of u medehuurder mag worden? Dan mag de verhuurder de huurovereenkomst niet opzeggen.

Medehuurder van een woning
Zoals al eerder vermeld, ben je als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder automatisch medehuurder, zolang u in dezelfde woning woont. Wanneer de hoofdhuurder vertrekt, wordt de medehuurder automatisch huurder van de woning. Dit is ook het geval wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gesloten na het ingaan van de huurovereenkomst.

Kinderen
Na verloop van tijd zullen kinderen het huis uit gaan. Daarom wordt bij inwonende volwassen kinderen geen duurzame gemeenschappelijke huishouding met de huurder verondersteld en kunnen zij geen medehuurder worden. Indien een kind bij de ouders in woont om deze te verzorgen, wordt er soms wel aangenomen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding, wat medehuur wel mogelijk maakt.

Iemand laten in wonen, zonder medehuurder te zijn
Wanneer je iemand wilt laten inwonen in de woning, zonder dat deze persoon medehuurder wordt is het van belang dat deze inwoning niet mag leiden tot overbewoning of tot problemen bij renovatieprojecten. Daarom wordt er geen toestemming gegeven voor inwoning wanneer het gaat om:Bovenkant formulier

 • Een 3-kamerwoning met momenteel twee of meer bewoners;
 • Een 4-kamerwoning met momenteel drie of meer bewoners;
 • Een 5-kamerwoning met momenteel vier of meer bewoners;
 • Een 6-kamerwoning met momenteel vijf of meer bewoners;
 • Een 55+ woning en de inwonende is jonger dan 55 jaar (of een 65+ woning en de inwonende is jonger dan 65 jaar). Een uitzondering is mogelijk als inwoning tot doel heeft om de huurder langer zelfstandig thuis te laten wonen;
 • Een woning die gesloopt of gerenoveerd wordt en u heeft reeds urgentie gekregen;
 • Inwoning waarvoor al eerder toestemming is gegeven (en deze inwoning is nog niet geëindigd).

Verder is het van belang dat jij zelf in de woning blijft wonen, je verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor de inwoners, de ingetrokken persoon geen medehuurder wordt en daardoor nooit recht op de woning heeft en dat degene die bij je intrekt zich ook laat inschrijven op het adres bij uw gemeente.

Zoek jij of jouw partner een huurwoning? Bekijk dan ons aanbod of schrijf je in bij Vestal om als eerste op de hoogte te zijn van ons nieuwe aanbod.