Kan ik iemand laten bijschrijven op mijn huuradres?

Kan ik iemand laten bijschrijven op mijn huuradres?

Door: Vestal VGM | 18 juni 2020 | Reacties (0)
Tags: Huren, Nieuws

Ga je samenwonen en wil jij of jouw partner medehuurder worden van de woning? Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt je automatisch medehuurder, zodra deze op hetzelfde adres als de hoofdhuurder woont. Maar bij ongehuwde en niet-geregistreerde partners gaat dit niet vanzelf. In deze blog vertellen onze vastgoedconsulenten je hier alles over.

Voorwaarden medehuurder
Wanneer u of uw partner medehuurder wil worden van de woning zal u een verzoek om medehuurderschap moeten indienen bij de verhuurder van de woning. De verhuurder kan vervolgens schriftelijk akkoord geven, waardoor u of uw partner medehuurder van de woning wordt. Gaat de verhuurder niet binnen drie maanden schriftelijk akkoord met je verzoek? Dan kan je een kantonrechter vragen om het medehuurderschap toe te kennen. De rechter bekijkt dan vervolgens of je aan de voorwaarden voor medehuur voldoet.

De volgende voorwaarden zijn van belang om medehuurder te worden:

  • De woning is al minimaal 2 jaar het hoofdverblijf van één van de huurders en daarnaast is er al die tijd een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ met de hoofdhuurder geweest. Dit betekent dat een logé, onderhuurder of pensiongast dus geen medehuurder kan worden;
  • Je kunt zelfstandig de huur betalen;
  • Het is op dit moment niet de bedoeling dat de partner zelf hoofdhuurder wordt. Als de verhuurder dit wel denkt, dan moet hij dit bewijzen;
  • Indien nodig voldoe je aan de eisen om een huisvestingsvergunning voor de woning te krijgen.

Medehuurder van een woning
Zoals al eerder vermeld, ben je als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder automatisch medehuurder, zolang u in dezelfde woning woont. Wanneer de hoofdhuurder vertrekt, wordt de medehuurder automatisch huurder van de woning. Dit is ook het geval wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gesloten na het ingaan van de huurovereenkomst.

Kinderen
Na verloop van tijd zullen kinderen het huis uit gaan. Daarom wordt bij inwonende volwassen kinderen geen duurzame gemeenschappelijke huishouding met de huurder verondersteld en kunnen zij geen medehuurder worden. Indien een kind bij de ouders in woont om deze te verzorgen, wordt er soms wel aangenomen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding, wat medehuur wel mogelijk maakt.

Zoek jij of jouw partner een huurwoning? Bekijk dan ons aanbod of schrijf je in bij Vestal om als eerste op de hoogte te zijn van ons nieuwe aanbod.