Het is zover, de volgende stap in je relatie! Je bent inmiddels een tijdje samen en best wel zat van het inpakken van je spullen om vervolgens een aantal nachtjes te bivakkeren bij je vriend of vriendin. Zijn of haar ouders zijn hartstikke aardig natuurlijk, maar jij loopt toch echt liever de hele dag rond in je pyjama en ploft met een grote bak ijs op de bank in de woonkamer terwijl je Netflix kijkt. Lekker zelf bepalen wat je gaat doen en vooral niet gaat doen! Dat betekent dat het toch écht tijd is voor een eigen huis.

Waarschijnlijk studeer je nog of ben je net klaar met studeren en ben je toe aan tijd voor jezelf en een koelkast voor jou alleen (of nouja voor jullie samen…). Want is het niet ontzettend irritant dat net jouw laatste plakje kaas letterlijk van je brood gegeten wordt? Dat probleem heb je met een eigen casa niet! Maar wat ga je doen samen huren of kopen? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar baseer je jullie keuze op? Wij leggen je het haarfijn uit, ohja… dat putje in de douche met je lange haren (of die van je vriendin) die moet je dan wel in het vervolg zelf schoonmaken ☹.

Voordelen van huren
1. Het is de volgende stap in jullie relatie maar gelukkig hoef je nog niet na te denken over gezamenlijke rekeningen, een hypotheek en de risico’s wat een hypotheek met zich meebrengt voor je financiële situatie. Kortom, met huren ben je flexibeler en kun je afhankelijk van de duur van je huurovereenkomst deze eenvoudig stopzetten.

  1. Ben je tussen 18 en 23 jaar of ouder dan 23 jaar? Dan ontvang je afhankelijk van de huurprijs een huurtoeslag. Deze wordt berekend op basis van je vermogen en inkomsten. Dat betekent voordeel en meer voor minder 😊! Geld dat je weer kan besteden aan andere leuke dingen.
  2. Is er iets stuk? Wanneer je huurt zijn de onderhoudskosten in de meeste gevallen niet voor jezelf. Dat betekent een enorm voordeel ten opzichte van een koophuis. Denk aan een cv ketel die stuk gaat, dat wil je echt niet! Deze kosten zijn voor de verhuurder.

Nadelen van huren
1. Het geld dat je kwijt bent aan de huur, is helaas niet in een spaarpot gevallen maar is echt verdwenen. Je bouwt dus geen eigen vermogen op, dit doe je wel wanneer je een huis koopt.

2. Wanneer je een goed betaalde baan hebt verdien je al snel te veel voor de sociale sector, waardoor je op de commerciële markt beland. Grotere huizen, maar daar heb je vaak ook een grotere portemonnee voor nodig!

3. Je droomkeuken plaatsen? Je investeert in de waarde van het huis, maar ziet dit niet terug als je de woning verlaat.

Leuke feitjes, maar meestal weet je het antwoord zelf wel. We moeten allemaal ergens beginnen, er is dus niets mis met een leuk, knus appartement of een kleine tussenwoning. Dit geeft jullie de kans om elkaar te leren kennen. Die grotere stap voor het kopen van een droomhuis die komt later nog wel!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd