In het nieuws: Relatief weinig panden in Drenthe getransformeerd tot woning

In het nieuws: Relatief weinig panden in Drenthe getransformeerd tot woning

Door: Vestal VGM | 23 oktober 2019 | Reacties (0)
Tags: Abel Tasmantoren, Huren, Kloekhorststraat, Ligging, Nieuwbouw, Nieuws, Verhuizen, Wonen

In ons land zijn er vorig jaar zo’n dertienduizend woonmogelijkheden bijgekomen doordat kantoren, scholen en winkels zijn getransformeerd tot woningen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Drenthe vonden relatief weinig van zulke transformaties plaats.Althans, als je het afzet tegen de overige provincies. Want het laat zich raden dat vooral in grote steden woonmogelijkheden worden gecreëerd.

Amsterdam (1535), Den Haag (835) en Eindhoven (675) voeren de lijst met woningen, die voorheen een andere bestemming hadden, op basis van 2018 aan. In bijna de helft van de gevallen (42 procent) zijn het voormalige kantoren die nu een woonfunctie hebben.

Assen koploper, Westerveld onderaan
Op de provincie Zeeland na, zijn vorig jaar in Drenthe het minst aantal panden getransformeerd tot woonbestemming. De gemeente Assen mag zich met zestig tot woningen getransformeerde panden niettemin koploper in Drenthe noemen. . Tynaarlo (55) en Emmen (50) volgen op korte afstand. De gemeente Westerveld is de enige gemeente in Drenthe waar vorig jaar geen enkel pand werd omgebouwd tot woning. 

“Het is een hele uitdaging om een gebouw van heel wat jaren oud te transformeren naar een gebouw van deze tijd”, zegt Mirthe de Roo van Vestal. De vastgoedbeheerder verbouwde onder andere kantoren in de Abel Tasmantoren in Assen tot 90 woonunits. “Die hebben allemaal een individueel karakter nodig. Dat betekent dat er 90 badkamers moeten komen, 90 keukens, enzovoort. Je stript een pand en zet nieuwe muren en je moet nieuwe leidingen leggen.”

Volgens De Roo snijdt het mes aan twee kanten. “Je houdt het verpauperen van een kantoorpand tegen en vergroot tegelijkertijd het aantal huurwoningen.”

Alleenstaanden
De woningen die door de transformaties beschikbaar zijn gekomen, zijn grotendeels voor mensen die alleen wonen: ruim 60 procent. Ook stellen zonder kinderen maken graag gebruik van zulke woningen. Dat percentage steeg van 22,7 naar 27,1 procent.

Huishoudens met meer dan twee personen maken nauwelijks gebruik van getransformeerde woningen. © RTV Drenthe, 23 oktober

Wil jij wonen in de Abel Tasmantoren? Bekijk dan ons aanbod of neem contact met ons op.