Samenwonen; wat moet je allemaal regelen?

Samenwonen; wat moet je allemaal regelen?

Door: Vestal | 3 februari 2021 | Reacties (0)
Tags: Wonen

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Zijn jij en je Valentijn klaar voor de volgende stap en willen jullie gaan samenwonen? Dan is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. In deze blog zetten we alles op een rijtje! Zo ben jij helemaal voorbereid op het samen huren van een woning.

Samenlevingsvorm
Wanneer je gaat samenwonen is het verstandig om na te denken over een samenlevingsvorm. Je kan kiezen tussen trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Hiermee regel je alle juridische zaken. Het kan ook verstandig zijn om een verblijvingsbeding of een testament op te stellen, zodat er duidelijk is naar wie de spullen gaan als er één overlijdt.

Fiscaal partner
Als je fiscaal partner wordt zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden; je hebt belastingvoordelen, maar je wordt ook elkaars toeslagenpartner. Het kan dat één van jullie voor het samenwonen nog wel recht heeft op bijvoorbeeld zorgtoeslag, maar als jullie samenwonen niet meer. Dit moet je op tijd aangeven bij de belastingdienst.

Gezamenlijke rekening
Als je de samenlevingsvorm hebt geregeld is het belangrijk om ook naar de financiën te kijken. Het is aan te raden om een gezamenlijke rekening af te sluiten. Zo kunnen jullie de kosten die jullie samen hebben makkelijk delen. Je kan ervoor kiezen om alle inkomsten en uitgaven via die rekening laten lopen, maar je kan ook elke maand een bedrag overmaken naar jullie gezamenlijke rekening.

Verzekeringen doornemen
Als je allebei al alleen hebt gewoond, zullen jullie al wat verzekeringen hebben lopen. Het is verstandig om samen te kijken naar welke verzekeringen er al lopen en of er ook dubbele verzekeringen zijn. Van de dubbele kan je er één stopzetten. Zo geef je niet onnodig extra geld uit. Kijk dan ook verder welke verzekeringen je nog wel moet afsluiten. Dit geldt ook voor abonnementen, denk bijvoorbeeld aan een abonnement op een magazine of Netflix.

Woning
Het belangrijkste is natuurlijk waar gaan wonen? Trekt de één bij de ander in? Zoek dan uit of je van de verhuurder wel mag samenwonen op het adres. Wil je samen iets nieuws zoeken? Oriënteer dan goed op waar jullie willen wonen en schrijf je in bij een verhuurmakelaar.

Ben je op zoek naar een huurwoning voor jou en je Valentijn? Neem dan contact op met onze vastgoedconsulenten en schrijf je in op Vestal.nl.