Sneeuwstorm op komst, lees onze tips!

Sneeuwstorm op komst, lees onze tips!

Door: Vestal VGM | 5 februari 2021 | Reacties (0)
Tags: Huren, Nieuws, Wonen

Nederland krijgt te maken met een serieuze winterinval, waarbij we flink wat ijzel, sneeuw en vorst kunnen verwachten. Hierbij is het natuurlijk verstandig om voorzichtig te zijn op de weg en zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen treft wat betreft de sneeuw en vorst in en rondom uw woning. Daarom verzamelden wij een aantal tips om vorstschade of schade door smeltwater te kunnen voorkomen.

Tip 1: Sluit buitenkranen af.

Heeft u de buitenkraan al afgetapt? Het is belangrijk om te controleren dat er geen water achter blijft in de leidingen, waardoor de leidingen stuk kunnen vriezen. Leg ook de tuinslang naar binnen want die kan scheuren doordat achtergebleven water bevriest.

Lukt het u niet om de buitenkraan af te tappen of al het water uit de leidingen te krijgen? Dan is het verstandig om de leiding en de kraan tijdelijk te gaan isoleren door middel van isolatiemateriaal. Hiervoor is bijvoorbeeld noppenfolie, glaswol of polyethuleenschuim geschikt.

Tip 2: Controleer alle waterleidingen.

Check waterleidingen in onverwarmde ruimtes zoals de zolder, kelder of kruipruimte. Zorg dat het in deze ruimtes een gemiddelde temperatuur van rond de 15 graden Celsius blijft. Hier kunt u bijvoorbeeld voor zorgen door de binnendeuren open te laten staan en de warmte door uw woning te laten verspreiden.

Heeft u niet de mogelijkheid om de temperatuur in deze ruimtes omhoog te brengen? Kijk of u de leidingen en buizen kunt gaan isoleren. Een simpele isolatiebuis of een stuk noppenfolie kan veel kosten en schade voorkomen.

Is de waterleiding toch bevroren? Warm de leiding dan langzaamaan op door een föhn te gebruiken. Ga niet proberen om warm water door de buizen te laten lopen. Wanneer dit water afkoelt zit u met hetzelfde probleem.

Tip 3: Voorkom koude nachten.

Laat tijdens de vorstperiode de verwarming ook in de nacht op minimaal 15 graden staan. Het is belangrijk om te zorgen dat de thermostaat nooit helemaal uit te zetten. Hiermee wordt de kans op het bevriezen van waterleidingen verhoogt en de kosten voor een gebarsten waterleiding zijn vele malen hoger dan de stookkosten van de thermostaat.

Denk bij het aanhouden van de verwarming niet alleen aan de ruimtes waar u zich veel bevindt, zoals de woonkamer en keuken, maar ook aan andere ruimtes. Zet de thermostaatkranen van de verwarmingen in andere kamers in uw woning een klein stukje open zodat deze verwarmingen niet uit slaan.

Tip 4: Zorg dat u nog naar binnen kunt komen.

U kent het misschien wel van een autodeur, maar ook uw deurbeslag kan vastvriezen. Voorkom dat u straks uw woning niet meer in of uit kunt door vastgevroren sloten, door alvast te gaan sprayen met slotspray. Denk hierbij ook aan uw garagedeuren en een eventueel slot dat u op uw brievenbus heeft zitten.

Tip 5: Laat tocht uw woning niet binnendringen.

Voorkom tocht en wind door gaten en roosters in en rondom uw woning af te dekken. Let hierbij goed op eventuele gaatjes bij waterleidingen en cv-leidingen. Ook is het belangrijk om te kijken of er geen water in uw kelder kan lopen. Dit voorkomt waterschade wanneer het gaat dooien.

Is er toch stuifsneeuw uw woning binnen gekomen, bijvoorbeeld in de kelder of op zolder? Zorg dan dat u dit zo snel mogelijk weghaalt en achtergebleven plekken droog maakt. Hiermee voorkomt u schade door smeltwater.

Tip 6: Besteed aandacht aan uw planten en dieren

Heeft u planten in pot buiten in de tuin of op uw balkon staan? Zorg dat er geen water in de potten achterblijft, anders vriezen de potten kapot. U kunt houtjes onder de potten leggen zodat het water weg kan lopen door het drainage-gat aan de onderkant. Heeft u de mogelijkheid om de planten naar binnen te halen in een ruimte waar het minder koud is, doe dit vooral. Let er alleen wel op dat deze ruimte niet te warm is. Hiervoor is bijvoorbeeld een garage of schuur geschikt.

Ook uw planten die vast in de tuin staan kunnen beschermt worden. Bescherm vorstgevoelige planten bijvoorbeeld met een laagje bladeren of bedek gesnoeide planten met potaarde. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan met noppenfolie, maar hierbij moet u opletten dat dit goed vast zit.

Denk naast uw planten ook nog even aan de dieren. Heeft u een hond of kat, let dan goed op dat deze dieren niet te koud worden wanneer ze naar buiten gaan. Overweeg eventueel om uw dieren warm aan te kleden. Heeft u een konijn dat buiten staat? Haal het dier niet gelijk naar binnen want door de wintervacht zal hij het binnen veel te warm krijgen. Zet uw konijn eventueel in een onverwarmde kamer zoals bijvoorbeeld een garage of schuur.

Denk ook eens aan de vogels! Door de vrieskou en de sneeuw is het voor de vogels lastig om voldoende eten en drinken te vinden. Hang vetbollen op, vul vogelvoederhuisjes en zorg voor gestampt ijs zodat de vogels kunnen blijven drinken.

Met deze tips kunt u voorkomen dat u vorstschade aan uw leidingen krijgt of dat er waterschade door smeltwater ontstaat. De juiste voorzorgsmaatregelen kunnen vele ongemakken voorkomen. Wees goed voorbereid op het winterse weer en ga vast aan de slag. Maar daarnaast; geniet vooral van het winterse weer!